/slikaFoto: Pexels
Život

Veganska ishrana smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Najnovija istraživanja dokazuju da je biljna, veganska ishrana bogata voćem, povrćem, žitaricama i orašastim plodovima, ključna za očuvanje zdravlja mozga i sprečavanje Alchjamerove bolesti. U svijetu gotovo 50 miliona ljudi ima Alchajmerovu bolest.   


Američka studija odabrala je učesnike, koji su imali dostupne podatke o svojoj prehrani, faktorima životnog stila, genetici i kliničkim procjenama bolesti. Rezultat baze podataka obuhvatio je 2.765 učesnika. Istraživači su ocijenili svakog učesnika na osnovu 5 faktora zdravog načina života, od kojih svi imaju važne zdravstvene koristi.

Ovo je lista 5 faktora zdravog načina života:

Najmanje 150 minuta nedeljno fizičkih aktivnosti umjerenog do jakog intenziteta

Ne puši

Lagano do umjereno konzumiranje alkohola

Visokokvalitetna, mediteranska ili biljna veganska ishrana

Angažman u kognitivnim aktivnostima u kasnom životu

Oni učesnici koji su zadovoljili bar 3 faktora sa liste fakrota zdravog načina života, imali su 60% niži rizik od Alchajmerove bolesti.

Alzheimerova bolest (AD) nazvana je po dr. Aloisu Alzheimeru, koji je opisao slučaj gubitka pamćenja 1906. godine. To je najčešći uzrok demencije i razvija se kao progresivna bolest. Iako može započeti blagim gubitkom pamćenja, misli, a utiče i na sposobnost izgovaranja riječi i na loše raspoloženje.

Nova kanadska istraživanja

8 574 kanađana od 45 do 85 godina, učestvovalo je u istraživanju. Istraživači su otkrili, da su pojedinci koji su konzumirali više povrća i voća i više orašastih plodova i mahunarki, postigli veći rezultat na testovima verbalne sposobnosti i bolje komunikacije. „Ova otkrića su u skladu sa drugim istraživanjima, koja su otkrila da je mediteranska ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama, zaštita od pada kognitivnih sposobnosti”, kaže dr. Karen Davison.

Način života, biljna prehrana je kako kažu naučnici, dokazani put ka prevenciji bolesti i promociji zdravlja, jer sadrži najviše vlakana, minerale, vitamine i biljne fitohemikalije, poput sulforafana. Dakle, naučnici savjetuju da se biljnom ishranom sprečavaju srčane bolesti, rak, dijabetes ali i bolesti mozga, kao što je Alchajmerova bolest.

U svoju ishranu uvrsti što više namirnica biljnog porijekla, što više voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, za dug i zdrav život!

Izvor: livekindly.co

Komentari

Ostavite komentar