/slikaFoto: Pexels
Život

Hrana bogata dopaminom te čini srećnijom osobom - evo liste namirnica

Dopamin je hemikalija, koja utiče na tvoje raspoloženje i osjećaj nagrade i motivacije. Predstavljamo ti listu namirnica, koje trebaš uključiti u svoju prehranu za zdravu proizvodnju hormona osjećaja sreće – dopamina. Možda se često osjećaš letargično, demotivisano, neproduktivno, a razlog za takvo stanje je možda nedostatak ishrane bazirane na dopaminu, koji utiče na tvoj mozak i čini te srećnijom osobom.


Evo kako možeš prirodno povećati nivo dopamina!

Jedi hranu bogatu proteinima. Hrana bogata proteinima sadrži aminokiseline, tirozin i fenilamin, koji mogu pomoći u proizvodnji dopamina. Grah, grašak, leća, soja, jaja, tofu sir, slanutak, leblebija su izvrsni izvori zdravih proteina.

Uključi zdrave masti u svoju prehranu za proizvodnju dopamina. Izbjegavaj jesti zasićene masti, poput brze hrane, masne hrane. Avokado, maslinovo ulje i orašasti plodovi su idealni izvori zdravih masnoća.

Obavezno jedi u redovnim vremenskim intervalima, ne jedi prerađenu slanu hranu, kao što je brza hrana, slane grickalice poput čipsa i izbjegavaj slatkiše.

Crijeva su mjesto na kojem se proizvodi mnogo neurotransmitera signalnih molekula, uključujući i dopamin. Jedenje hrane, koja sadrži probiotike može pomoći. Jogurt, tamna čokolada, kefir, sirevi, to je hrana prepuna probiotika.

Orašasti plodovi bogati su različitim hranjivim sastojcima, koji utiču na raspoloženje i nivo dopamina. Na primjer, bademi sadrže mnogo tirozina, brazilski orasi su bogati selenom, orasi sadrže omega-3 masne kiseline, antioksidante i linolnu kiselinu.

Još neki savjeti

Neka istraživanja sugerišu da redovno vježbanje, može povećati nivo dopamina i poboljšati tvoje raspoloženje.

Dobar san od 8 sati je još jedna važna stvar, koja ti može pomoći u regulisanju ritma dopamina u tijelu. Nedostatak sna može dovesti do osjetljivosti na dopamin i dovesti do promjene raspoloženja.

Slušanje muzike, koja smiruje tvoj um ili te čini srećnim, takođe može pomoći.

Meditacija ti itekako može pomoći da očistiš um, da se fokusiraš i da budeš bolje raspoložena i srećnija osoba.

Izvor: pinkvilla.com

Komentari

Ostavite komentar