/slikaFoto: unsplash
Život

Savjeti za zdravu i srećnu vezu ili brak

Kada pronađeš onu posebnu osobu, možeš osjetiti kako iskre lete. Ipak, stabilna veza, više je nego držanje za ruke i pamćenje prvog sastanka. Pa koja je tajna dugotrajne veze? Ne postoji čarobni odgovor, ali neki parovi imaju određene navike, koje zajednički praktikuju, a da toga nisu ni svjesni. Ovaj članak ne bi trebao biti kontrolni popis za provjeru, da li ti i tvoj partner prolazite neku vrstu testa. Ne određujte svoju ljubav jedno prema drugom, čekirajući liste, ali možda će ti ove osobine srećnih i zdravih veza, ipak pomoći da se inspirišeš i unaprijediš svoju vezu.


Zajedničko vrijeme i opuštanje

Čak je i samo sjedenje na kauču i gledanje televizije zajedno bitno. Obavljajte sve zajedno. Ponekad je važno samo obavljanje normalnih stvari.

Komplimenti 

Kompliment je najbrži način da izmamiš nekome osmijeh na lice, a znači još više kada dolazi od partnera. Parovi u zdravim vezama, imaju tendenciju da pronađu nešto privlačno o drugoj osobi i spremni su im dati do znanja da im se sviđa.

Moćna riječ „Volim te“

Mnogi se boje to govoriti često, kako ne bi izgubilo smisao. Međutim, to je daleko od istine. Ako pogledaš u oči svog partnera i kažeš: „Volim te!“, čak i kada uđeš u bilo kakav razgovor, to govori tvom partneru da je tvoja ljubav duboka i kontinuirana.

Pohvala

Jednostavno „hvala“ za urađen posao oko kuće, zaslužuje neko poštovanje. Zaboravi na prepirku oko toga, čiji je red da pere suđe. Prebacivanje krivice ne vodi nikuda. „Hvala“ održava zdravu vezu, jer pokazuje da niko tu vezu, ne uzima zdravo za gotovo. Takođe pokazuje da poštuješ svog partnera.

Javno pokazivanje ljubavi

Držanje za ruke ili ljubljenje pruža osjećaj povezanosti, čak i u javnosti. Takođe, objema stranama pokazuje da je druga voljna biti ranjiva pred partnerom, što može uspostaviti ili ojačati povjerenje među njima.

Dopisivanje

Omogućava drugoj strani da zna da misliš na njih. Štaviše, kada nemaju šta da kažu, slanje smiješnih fotografija, koje su pronašli na internetu je dobra poruka i mali znak pažnje.

Odlazak u krevet u isto vrijeme

Ova navika između srećnih parova, ne znači da oni moraju istovremeno zaspati. Međutim, noć zajedno donosi osjećaj mira.

Takođe se uspostavlja povjerenje među njima, što je bitno u svakom zdravom odnosu. Odlazak u krevet zajedno, im daje vremena da razgovaraju o svom danu ili da naprave planove o tome šta raditi sutra.

Smijanje zajedno

Ono što svaka zdrava veza ima, da bi se smanjila svakodnevna napetost i stres je da se smiju zajedno. Smijeh ne samo da dodaje radost vezi, već i održava stvari svijetlim, kada su teške.

Hobi

Srećni parovi obično uzimaju hobije koje mogu raditi zajedno. Imaju zajedničke interese koje vole dijeliti, jer ih to povezuje.

To ne znači da morate sve zajedno raditi. Međutim, dijeljenje nekoliko zajedničkih interesa ili pokušaj uključivanja u partnerove interese, može vas zbližiti i pružiti vam nešto o čemu ćete zajedno razgovarati.

Podrška

Otvoreno govoreći o svojim osjećanjima i onome šta očekuješ od druge osobe, stvoriće sredinu koje možete oboje riješiti, umjesto kukanja i nedolaska do rješenja. Ova navika se vraća na predhodno „Hvala“ kada tvoj partner uradi ono što tražiš. Bez obzira šta rade, uvijek su podrška jedno drugome.

Srećne veze navijaju za njihove pobjede i tu su da pruže podršku, kada stvari ne idu svojim putem. Oni ohrabruju jedno drugo kroz teška vremena.

Timski duh

Zajedno rade sve stvari, podižući se međusobno, kako bi zajedno postali jači. Lične potrebe su ključne, ali tvoje želje ne bi trebale prevladavati drugu stranu. Prvo počnite sa povjerenjem, tako da zajedno možete funkcionisati. Vječita borba ko je pobjednik a ko gubitnik, ne vodi nikuda i ne popravlja odnos.

Davanje bez očekivanja nečega zauzvrat

U vezi koja nije zdrava, neko koristi davanje kao alat, kako bi dobio nešto zauzvrat. To čini vezu vrlo jednostranom i nepoštenom. Srećne veze, s druge strane, uključuju davanje bez očekivanja naknade bilo koje vrste.

Davanje poklona samo zato što to želiš, kaže partneru da razmišljaš o njemu. Najviše što bi trebalo da očekuješ je zahvalnost i ništa drugo.

Shvatanje da potencijal nije najvažniji

Ne treba voljeti nekoga zbog njegovog potencijala, već zbog osobe kakva jeste. Zdravi odnosi su fokusirani na osobu u cjelini, a ne na to kako njihova situacija može poboljšati tvoj život.

Mnogi sebični ljudi pokušavaju promijeniti partnera, kako bi on postao osoba koju žele. To stvara očekivanja koja nikada neće biti ispunjena, a vodi do nezadovoljstva i frustracije.

Veza kao sigurno mjesto i prostor

Srećni parovi na vezu gledaju kao na bijeg od svih problema, koji se dešavaju u njihovom životu. Odnos postaje “balončić”, gdje mogu podijeliti svoje brige, znajući da to neće saznati drugi ljudi.

Stvaranje ovog sigurnog prostora, zahtijeva mnogo međusobnog razumijevanja i prosuđivanja. Razbijanje tog razumijevanja i povjerenja, samo će dovesti do raspada čitavog života.

Popravka, a ne svađa

Kada se pojavi problem, izgleda da zdrav odnos rješava problem, bez svađe. Prebacivanje krivice sa jednog na drugog pogoršava situaciju. S  druge strane, pronalazak rješenja znači da slušaš, šta druga osoba govori i da želiš da pronađeš način, kako biste oboje bili srećni.

Radovanje ličnim i zajedničkim uspjesima

Oni u zdravim odnosima rade na zajedničkom cilju, a ne bore se za vrh. Preduzimaju se akcije, koje partnerstvo stavljaju u prvi plan ka uspjehu. Svaki pojedinačni uspjeh jedan je bod za čitav tim.

Intimnost

Žudnja i želja za naklonošću i pažjnom partnera je prirodna, ali seks nikada ne bi trebalo da koristite za popunjavanje praznina. Intimnost s osobom koju voliš, ne bi trebala imati vrednovanje kao cilj. Ako jeste, tada treba potražiti stručnu pomoć, kako bi se to riješilo.

Pozitivno razmišljanje

Uvažavanje onoga što je dobro u vezi s drugom osobom, stvoriće pozitivnu energiju između vas dvoje. Ukazivanje na loše tačke je način da se odnos razvije u katastrofu i da se okonča brže nego što zamišljaš.

Prihvatajući da niko nije savršen, srećni parovi nauče prihvatati jedno drugo sa svim manama i rade na njihovom unapređenju.

Ne generalizuj

Zdrave, srećne veze ne daju jasne izjave kao „nikad“ ili „uvijek“, kako bi objasnili ponašanje partnera. Lako je skupiti određene radnje u obrasce i lupati naljepnice na njih.

To će drugoj osobi omogućiti da se osjeća kao da ništa što rade nije ispravno, ako sve što rade bude neprihvaćeno. Oni više vole da svaki slučaj tretiraju kao jedinstven događaj.

Sazrijevanje

Kao što je rečeno ranije, niko nije savršen. Istovremeno, parovi se ne bi trebali osloniti na svoje partnere kao izgovor za njihov nedostatak zrelosti. Lično sazrijevanje i rast su uvijek značajni, ali lako je izgubiti sebe u vezi.

Odnos treba tretirati kao dio nečijeg života, a ne osnovu za to. To bi trebalo pomoći čovjeku da se razvija u bolju verziju istih, a ne spriječiti ih da imaju lično iskustvo.

Ne fokusiraj se na negativno

Budući da je zdrava, srećna veza usredsređena na obostranu sreću, skloni su postavljanju zahtjeva koji nisu u potpunosti negativni. Umjesto da kažu kako provode više vremena sa jednom porodicom nego sa drugom, koriste riječi koje su pozitivnije i kažu kako bi bilo dobro malo više vremena provoditi i sa drugom porodicom.

Nekima je za to potrebna praksa, a drugima dolazi prirodno. Pozitivniji pristup vodi do mirnijeg razmišljanja, umjesto da ratujete sa partnerom.

Izbjegavanje pasivno-agresivnog ponašanja

Zdrava komunikacija otkriva potrebe i interese obe strane. S druge strane, pasivno-agresivno ponašanje guši vezu. To će drugu stranu zbuniti i nikada neće znati kako se osjećaš, neće znati kako da te u budućnosti usreći. Bolje je biti otvoren, umjesto da držiš sve unutar sebe i praviš se kao da je sve u redu.

Sitnice mnogo znače

Čak i ako parovi ne govore “Volim te” svakog dana, postoje male sitnice, koje čine jedno za drugo. Mali znakovi pažnje i ljubaznosti, kao kupovanje omiljenog sladoleda za partnera i slično. Velike geste su sjajne, ali bilo bi malo previše da se to radi svakog dana.

Ne shvataj sve lično 

Parovi imaju tendenciju da misle da su odluke i postupci partnera lični napad na njih, kada to nije slučaj. Zajedno ste stvorili taj život. Ako tvoj partner radi stvari za koje misliš da ne bi trebao, razgovarajte, ali na kraju njihova je odluka da li će to promijeniti. To nije tvoj problem ako odluče da neće.

“Izvini” je riječ koja otvara sva vrata

Izgovoriti “izvini” iz vedra nema ne rješava problem, ne uklanja ga i ne čini te u raspravi pravom osobom. Smisao izvinjenja je pokazivanje da ti je stalo. Još je manje u pitanju ko je šta uradio i ko je napravio koju grešku.

Briga o sebi

Zdrav pristup srećnoj vezi je taj da održava radost partnera kao pojedinca, a ne da očekujete da će veza stvoriti sreću. Zdrave veze stvaraju oni, koji praktikuju brigu o sebi kao pojedincu. Ta briga o sebi pomaže uklanjanju svake negativnosti u vezi.

Ne slušaj tuđa mišljenja

Tvoja veza može izgledati čudno ljudima sa strane, ali to ne znači da ta veza nije zdrava. Zbog toga nije uvijek sjajan savjet parovima da omoguće drugima da diktiraju, kako njihova veza treba da izgleda.

Zdrav, srećan odnos stvara se postavljanjem pitanja partneru, a ne traženjem savjeta nekoga sa strane. Razgovarajte i nađite zlatnu sredinu, zanemari one izvana, koji ne znaju detalje tvog odnosa sa partnerom.

Slušanje

Srećni parovi prvo se međusobno slušaju prije nego što odgovore. Omogućuju jedno drugom da izvuku svoje riječi, prije nego što kažu kako se osjećaju u vezi nečega. Usvajanje perspektive tvog partnera pomaže ti da shvatiš zašto on tako razmišlja, kako bi došlo do međusobnog razumijevanja.

Bez igre

Ne, ne pričamo o kartama i društvenim igrama! Parovi koji se vole, ne igraju igre sa srcem. Igranje sa nečijim emocijama, laganje i varanje, služe samo za pogoršavanje stvari. Stvara se nepovjerenje i povređuje se druga osoba.

Izvor: ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar