/slikaFoto: Unsplash
Život

8 vrsta povrća najbogatijih proteinima

Povrće je kamen temeljac, svakog zdravog načina prehrane. Prepuno je vitamina i hranljivih sastojaka, koje tijelo treba, da bi funkcionisalo na najbolji mogući način. Nije svo povrće bogato proteinima, jednako kao druge namirnice, ali mi ti donosimo 8 vrsta povrća na visokoproteinskoj listi, čijom konzumacijom ćeš unositi dovoljno proteina u organizam.


Protein je važan za mnoge dijelove tijela, od kostiju do mišića, a ključan je za održavanje zdrave strukture cijelog tijela. Pogledaćemo povrće bogato proteinima, te koje druge hranjive stvari donosi na stol. Neke namirnice na ovom popisu, mogu te zaista iznenaditi.

Grašak

8,6 grama proteina – 1 šolja graška

Grašak je ultra raznovrsno povrće, koje je iznenađujuće puno proteina. Takođe, dobar je izvor vlakana, sa 35% dnevne preporuke po šolji. Dodaj grašak svojoj omiljenoj tjestenini, ili ga za večeru izmiksaj u supi, da poboljšaš ishranu i dnevni unos proteina.

Špinat

5,2 grama proteina – 1 šolja

Uz to što je drugi najveći izvor proteina kod povrća na ovoj listi, špinat ima i mnoge druge prednosti. Pun je hranljivih sastojaka poput vitamina A, vitamina K i vitamina C, koji podržavaju zdrav imunološki sistem, štite vid, održaaju zdrav protok krvi i još mnogo toga. Ovaj se rang odnosi na kuhani špinat, pa ga učini prikladnim obrokom isprobavajući jedan od mnogih recepata, koji započinje sa vrećicom smrznutog ili svježeg špinata.

Artičoka

4,8 grama proteina – 1 šolja

Kao i mnoga druga povrća na ovoj listi, artičoka je prepuna proteina, vlakana i mnogih drugih hranjivih sastojaka. Dostupna je u konzervi ili svježem obliku, a sama priprema je veoma jednostavna. Artičoka je aromatično, zemljano povrće, koja zaslužuje mjesto na tvom tanjiru.

Kukuruz šećerac

4,7 grama proteina – jedna šolja

Suprotno onome što neki misle, slatki kukuruz je zdrava namirnica sa impresivnim hranjivim prednostima. Slično kao i grašak, dobar je izvor vlakana, koja pomaže ostvarenju sitosti, pogotovo ako su upareni s proteinima. Smrznut ili u konzervi, potrudi se da se svakodnevno nađe na trpezi.

Avokado

4,6 grama proteina – 1 šolja

Postoji mnogo razloga za uživanje u avokadu, od pomoći u mršavljenju do jačanja zdravlja srca. Uz proteine, avokado je dobar izvor kalijuma i vlakana. Pored klasičnog tosta sa avokadom ili salate ili namaza sa avokadom, postoji mnogo drugih recepata za pripremu avokada, potrebno je samo malo volje i mašte da ih pronađeš.

Gljive

4 grama proteina – 1 šolja

Mesnati okus gljive izdvaja je od drugog povrća. Ne samo da je ukus odličan, nego su i gljive pune proteina više nego prosječno povrće. Uz bjelančevine, gljive su prepune i vitamina B, a gljive uzgajane pod UV svjetlošću, vitamina D, koji je hranjivi sastojak, koji mnogi ljudi ne dobijaju u dovoljnoj količini.

Kelj

3,5 grama proteina – 1 šolja

Kelj je stekao reputaciju super zdrave namirnice, a njegova konzumacija potkrepljuje tvrdnje. Pun je antioksidanasa, vitamina i hranjivih sastojaka, koji pomažu kod hroničnih bolesti poput dijabetesa. Iako ne važi za najukusnije povrće, u kombinaciji sa drugim namirnicama može biti preukusan, ako ga ne preferiraš jesti samog.

Krompir

3 grama proteina – 1 šolja

Sa druge strane, krompir možda ima lošu “reputaciju”, ali je zapravo dobar izvor nekoliko hranjivih sastojaka. Krompir prosječne veličine ima 20% tvojih dnevnih potreba za kalijumom i 25% dnevnih potreba za vitaminom C. To ne znači da trebaš krompir konzumirati svaki dan, ali na sedmičnom nivou se potrudi da bude jedan od obroka, i uživaj bez osjećaja krivice i straha da ćeš se udebljati.

Izvor: eatingwell.com

Komentari

Ostavite komentar