/slikaFoto: Pexels
Život

Navike koje povećavaju nivo dopamina koji te čini sretnijom osobom

Dopamin je hemikalija, koja utiče na tvoje raspoloženje i osjećaj nagrade i motivacije. Otkrivamo ti spisak namirnica bogatih dopaminom, koje trebaš uključiti u svoju prehranu, kako bi se osjećao/osjećala sretnije. Otkrivamo ti i navike, koje trebaš da praktikuješ da povećaš nivo dopamine u tijelu i da povećaš osjećaj sreće.


Da li se osjećaš manje entuzijastično u posljednje vrijeme? Ne osjećaš se dovoljno motivisano, da dovršiš poslovne zadatke? Ako odgovoriš na ova pitanja sa “da”, možda imaš nizak nivo dopamina u organizmu. Dopamin će ti pomoći, da budeš sretnija i produktivnija osoba i povećaće osjećaj motivacije i entuzijazma. Saznaj koje navike, povećavaju tvoj nivo dopamina.

Od osjećaja zadovoljstva i sreće do produktivnosti, dopamin ti pomaže na više načina. Dok ti dobar nivo dopamina može pomoći da se motivišeš, poboljšaš kognitivne funkcije i regulišeš pokrete tijela, niski nivoi dopamina, mogu sniziti tvoj entuzijazam i smanjiti motivaciju. Međutim, određene namirnice mogu ti pomoći u održavanju visokog nivoa dopamina.

Evo kako možeš prirodno povećati nivo dopamina u organizmu

Jedi hranu bogatu proteinima. Hrana bogata proteinima sadrži aminokiseline, tirozin i fenilamin, koji mogu pomoći u proizvodnji dopamina. Jaja, dimljeni losos, leblebija, brokula, grah, grašak, soja i jogurt neke su od dobrih opcija.

Uključi zdrave masti u svoju prehranu za proizvodnju dopamina. Izbjegavaj jesti zasićene masti poput brze i masne hrane. Redovno konzumiraj obroke u približno slično vrijeme tokom dana. Drži se dalje od slatkiša i grickalica i brze hrane…

Studije pokazuju povezanost crijeva i mozga. Crijeva su mjesto na kojem se proizvodi mnogo neurotransmitera, uključujući i dopamin. Jedenje hrane, koja sadrži probiotike može pomoći. Jogurt, tamna čokolada, kefir, gljive i sirevi su dobar izbor.

Orašasti plodovi bogati su različitim hranjivim sastojcima, koji utiču na raspoloženje i nivo dopamina. Na primjer, bademi sadrže mnogo tirozina, brazilski orasi su bogati selenom, orasi sadrže omega-3 masne kiseline, antioksidante i linolnu kiselinu. Pojedi bar šaku orašasatih plodova dnevno.

Neke studije sugerišu, da redovno vežbanje može povećati nivo dopamina i poboljšati tvoje raspoloženje. Pokušaj svaki dan da bar 30 minuta dnevno iskoristiš za vježbanje yoge, pilatesa, fitnesa ili prošetaj prirodom.

Kvalitetan san je još jedna važna stvar, koja ti može pomoći u regulisanju i povećanju dopamina u tvom tijelu. Nedostatak sna, može dovesti do osjetljivosti na dopamin i dovesti do promjene raspoloženja, depresije, anksioznosti, stresa i nervoze.

Slušanje opuštajuće muzike i meditacija, takođe smiruje um i čini nas sretnijima. Meditacija ti itekako može pomoći da očistiš um, da se fokusiraš i oslobodiš negativnih misli, što će zauzvrat poboljšati tvoje raspoloženje.

 

Izvor: pinkvilla.com

Komentari

Ostavite komentar