/slikaFoto: Pexels
Život

Kako da otkriješ da li je dijeta štetna za tvoje zdravlje?

Trenutno 7 od 10 osoba konsultuje internet za informacije o zdravlju, a skoro 55% tih konsultacija je o ishrani i zdravom stilu života. Otkrivamo ti šta stručnjaci kažu kako da saznaš kada dijeta može da bude štetna za tvoje zdravlje.


Isti plan ishrane za sve

Jedna dijeta može da bude efektna za jednu osobu, a za drugu da bude potpuni promašaj. Objašnjenje: “Svaka osoba ima jedinstven metabolizam i svi ne sagorijevamo na isti način masnoće, proteine, ugljene hidrate i šećer,” upozoravaju nutricionisti. Zbog toga treba da izbjegavamo uniformisane dijete koje koriste isti princip za sve. Stručnjaci preporučuju dijete pod doktorskim nadzorom i sa personalizovanom studijom metabolizma, kako bi saznali koliko kalorija nam je potrebno dnevno i na koji način ih trošimo.

Naglo gubljenje kilograma

Stručnjaci smatraju da je gubljenje pola kilograma sedmično razumno, najviše kilogram, i bilo koji plan gubljenja kilograma treba da sadrži postepeno gubljenje kilograma, a ne “na brzinu”. Uvijek sumnjaj u dijete koje obećavaju nevjerovatan gubitak kilograma u kratkom vremenskom periodu. Stručnjaci se slažu da gubitak kilograma sa “magičnim dijetama” nije realan, što može značiti da se kilogrami gube zbog gubitka tečnosti, ali ne i masnoća. Pored toga, može doći do čuvenog “jo-jo efekta” i vratiti izgubljene kilograme za kratko vrijeme. Korisno je uključiti zdravu ishranu i fizičku aktivnost koja nam garantuje mršavljenje i održavanje postignute težine.

Zabrana određenih namirnica

Jedan od glavnih razloga zašto neke dijete ne funkcionišu je zato što zabranjuju upotrebu određenih namirnica i to dovodi do anksioznosti i želje da se prekrši dijeta. “Ishrana treba da bude uravnotežena i raznovrsna. U tom mislu, takozvane detoks dijete koje su veoma stroge i traju nekoliko dana, mogu da dovedu do gubitka mišićne mase. Sa dijetama bogatim proteinima, ako se ne praktikuju pod doktorskim nadzorom, može da dođe do slabog funkcionisanja jetre, a u nekim slučajevima može i da bude kontraproduktivna, posebno za osobe sa hroničnim oboljenjima.

Nedostatak vitamina i minerala

Ako je tvoja dijeta kratka, moguće da ti neće biti potrebno da uzimaš prehrambne suplemente, ali ako traje duže od mjesec dana smatra se obaveznim unos vitamina i minerala. Nedostatak može da izazove promjene u apetitu, osteoporozu, bolove u mišićima, depresiju i umor.

Nedostatak fizičke aktivnosti

U današnje vrijeme neshvatljiva je dijeta koja ne uključuje fizičku aktivnost. Nema potrebe da umreš u teretani, dovoljno je da izabereš jednu aktivnost koja ti se sviđa i da je redovno upražnjavaš. Plan za gubljenje kilograma ne može da se zasniva samo na ishrani. Potrebna je pomoć u sagorijevanju kalorija koje unosimo, i zbog toga svaka dijeta mora da sadrži i fizičku aktivnost.

Bez doktorskog nadzora

Ma koliko nam se moćno čini “uradi sam”, u ovom slučaju ovaj stav se ne preporučuje. Neophodno je da stručno lice napravi plan ishrane i fizičke aktivnosti kojih ćeš se pridržavati. Takođe se preporučuje da nadgleda mršavljenje pacijenta kako bi kontrolisao da li se pridržava plana i kako bi spriječio potencijalne nus pojave.

 

Izvor: ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar