/slikaFoto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić, Profimedia
Zanimljivosti

CRNA LISTA: Ovi ljudi su progonjeni po nalogu Mire Marković!

Glumac i reditelj Radoš Bajić prvi je javno progovorio za Kurir da su na Radio-televiziji Srbije postojale crne liste.


On je otkrio da je izbačen iz jedne TV serije jer je „dao korpu“ Jugoslovenskoj levici (JUL) i drugarici Miri, koja ga je koštala prekida karijere, izgona iz profesije i amputacije iz javnog života.

Slično su prošle, o čemu su mediji već pisali, i Dubravka Mijatović i Tanja Bošković, koje su nakon napuštanja serije „Srećni ljudi“ postale nepoželjne na nacionalnom kanalu. Međutim, prvi dva imena na toj listi bili su pokojni Milena Dravić i Dragana Nikolić.

Slučaj „Srećni ljudi“

Milena Dravić se nikad nije žalila. Ona i Dragan mogli su da zarade novac igrajući u pozorištu, tako da im nije bila ugrožena egzistencija. Na RTS nisu igrali devedesetih kao na početku karijere - kaže Kurir proslavljeni reditelj Dejan Mijač, koji je sa slavnom glumicom bio u novom Upravnom odboru nakon 5. oktobra.

I Filip David, koji je neposredno pre tog oteran s RTS, kažu da su takvi spiskovi postojali.

Svako ko nije podržavao Miloševićeva bio je na nekoj crnoj listi. Nije bilo zvaničnih spiskova, već usmenih naredbi. Ne treba zaboraviti da je to sprovodio tadašnji direktor televizije - kaže David za Kurir.

Za Kurir postojanje crnih lista demantuje tadašnji urednik Aleksandar Avramović.

- Nije tačno da je bilo ikakvih zabrani. Milena i Dragan su bili svetionici igranih programa. Oni su igrali u „Švaštari“ Duška Radovića - kaže Avramović.

Mesta za popularni par nije bilo u tada najpopularnijoj seriji „Srećni ljudi“ Siniše Pavića.

- Serija ima određen fond uloga. O podeli odlučuju reditelj i autorska ekipa. Tanja i Dubravka nikad nisu javno rekle da su zabranjene. Seriju „Srećni ljudi“ napustile su zbog honorara. To su činjenice - konstatuje Avramović.

Digla glas

Jednog od zamenika urednika na RTS svojim ranijim izjavama demantuje sama Milena Dravić, a i emisija o kojoj je govorio, prema podacima IMDB baze, emitovana je tek posle 5. oktobra. Glumica je bila jedna od retkih koje su ustale protiv Miloševića.

- Nikad nisam, a i nikada neću, pripadati bilo kojoj političkoj stranci. Ali tada sam dizala glas protiv rata, nasilja i bede u koje nas je Milošević uvukao. Izlazila sam na ulice u svoje ime, kao obična građanka i protestovala - rekla je svojedobno u intervjuu za Jutarnji list.

Zbog toga je bila kažnjena i na srpskoj televiziji nije radila 20 godina.

Mnogi su, poput mene, bili stavljeni na led. Poverovala sam da će posle svrgnuća Miloševića u oktobru 2000. godine doći bolji dani za Srbiju. Nade su se ugasile nakon ubistva premijera Zorana Ðinđića. Nekima smeta što sam ostavila traga u doba Titovog režima. Mi smo živeli i radili u tom vremenu. Rođeni smo u strahu i, kako ide, izgleda da ćemo i završiti u strahu. S idealogijama nisam imala posla, ni pre ni posle. Jednostavno, imala sam glumački zadatak kojim sam se bavila - rekla je Dravićeva.

Šta je govorio Bajić

KOLEGIJUM RTS ME SKINUO S KASTING-LISTE

Glumac i reditelj Radoš Bajić za Kurir je već govorio o svom iskustvu.

- Reditelj, čije ime neću da pomenem, javio mi je da me je planirao za glavnu ulogu u svojoj seriji na RTS, da bi me nekoliko dana kasnije pozvao i rekao „da je kolegijum RTS bez obrazloženja skinuo moje ime s kasting-liste“. Pitao me je znam li ja zbog čega: „Gde si to zabrljao?“ „Nemam pojma“, odgovorio sam mu, a zapravo sam znao da je moja egzekucija započela. Stavio sam prst na čelo i ubrzo doneo odluku da napustim profesiju.

 

 

Izvor: Kurir.rs

Komentari

Ostavite komentar