/slikaFoto: Instagram/geneseoinn
Zanimljivosti

Pogledaj kako izgleda eko hotel napravljen od starih kontejnera

U gradiću Paso Robles u Kaliforniji, izgrađen je eko hotel od recikliranih kontejnera za transport. Smješten u vinogradima, ovaj hotel, izgrađen je koristeći održive načine izgradnje. 90% transporta u svijetu odvija se morem, što znači da preko 17 miliona transportnih kontejnera putuje svijetom u bilo koje vrijeme.


Ako se o njima vodi računa, mogu da traju do 20 godina. Ali šta se zapravo dešava sa njima kada im istekne rok trajanja? Vjerovali ili ne, zadnjih nekoliko godina postali su popularna zamjena za druge građevinske materijale kao što je cement koji može da budu štetan za životnu sredinu. Širom svijeta, ovi kontejneri pretvoreni su u razne vrste građevina, od kuća do studentskih domova i kancelarija.

Hotel Gebeseo Inn kreirali su zajedno Echotechdesign, arhitektonski studio i vlasnici vinarije Steve Crass i Ted Plemons, u saradnji sa CRATE Modular, koji su stručnjaci za pretvaranje starih kontejnera u nove zgrade.

Svaka od sedam soba u hotelu napravljena je od dva kontejnera koji su spojeni na sredini sa visokim atrijumom. “Dizajn je inspirisan vinogradom. A najbitniji atribut je upotreba modularnih komponenti u kombinaciji sa recikliranim materijalima.”

Svi ostali materijali su nabavljeni lokalno, a ili su reciklirani ili su dobri za okoliš. Zeleni krov i solarne ploče će biti dodate u budućnosti. Unutar hotela, plafon i podovi su napravljeni od drveta i prirodnih materijala koji su prethodno korišteni u vinariji.

Izvor: Ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar