/slikaFoto: AFLO/REX/Shutterstock
Zanimljivosti

Transparentni javni toaleti postavljeni u parkovima u Tokiju

Zvuči kao najgora vrsta anksioznog sna – javni toalet koji, čini se, nudi obećanje o olakšanju, ali je potpuno transparentan. Međutim, transparentni toaleti koji su se nedavno otvorili u javnim parkovima u Tokiju, su dizajnerski trik.


„Prozirni“ toaleti, koje je stvorio Pritzker-ov nagrađivani arhitekt Shigeru Ban i više desetina vodećih dizajnera, izrađeni su od obojenog „pametnog stakla“ koje postaje neprozirno kada su kabine zauzete.

Toaleti su otvoreni na pet lokacija u naselju Shibuya, u okviru tokijskog projekta toaleta, u organizaciji neprofitne fondacije Nippon.

Osim što je ovo novina, fondacija kaže da iza neobičnih toaleta stoje važna praktična razmatranja. “Postoje dvije brige oko javnih toaleta, posebno onih koji se nalaze u parkovima“, navodi se u saopštenju. “Prva je da li je unutra čisto, a druga je da neko tajno ne čeka unutra.”

Koristeći novu tehnologiju, fondacija je saopštila da su stakleni vanjski zidovi kabina neprozirni nakon zaključavanja vrata, što omogućava potencijalnim korisnicima da pregledaju unutrašnjost, prije nego što potroše novac za toalet. “Noću osvetljavaju parkove poput prelijepog fenjera”, dodaje se.

Japanski visokotehnološki WC-ovi dugo su bili predmet fascinacije među posetiocima zemlje. Toto, proizvođač asortimana ručnika, sada prodaje svoje toalete – zajedno s režimima pranja i sušenja, zagrijavanjem sjedala i poklopcima koji se automatski otvaraju i zatvaraju – u Kini i nekoliko drugih zemalja.

Fondacija je, međutim, primjetila da, uprkos reputaciji japanskih toaleta za higijenu, mnogi ljudi i dalje pogrešno veruju da su javni objekti „mračni, prljavi, smrdljivi i zastrašujući“.

Projektom je planirano da se do sljedećeg proljeća instaliraju toaleti na 17 lokacija u Shibuyi.

Izvor: Ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar