/slikaFoto: Internet
Ostalo

Kako je desetogodišnjak pokrenuo istraživanja o slamčicama

Plastične slamčice zabranjene su od nedavno da se koriste u "Starbucks", "Marriott" i "Seattle". Zašto? Jer, Amerikanci troše oko 400 miliona slamčica dnevno, a jedan dečak ukazao je kako bi njihova zabrana mogla da donese ekološkom poboljšanju svih.


Činjenicu o potrošnji preneli su svi vodeći američki mediji, a broj je utemeljen na istraživanju koje je pre mnogo godina inicirao desetogodišnjak iz Vermonta po imenu Milo Cres.

"Iskreno, malo sam iznenađen,“ rekao je dečak koji je prošle nedelje napunio 17 godina objašnjavajući da je do tih brojki došao sam "jer nije mogao da nađe ništa drugo".

I tako je počela ekološka kampanja protiv upotrebe slamčica.

Kompanija za istraživanje tržišta "Freedonia Group, utvrdila je da su Amerikanci prošle godine potrošili 390 miliona slamčica dnevno.

Druga kompanija "Technomic" taj je broj smanjila na oko 170 miliona iako su u njenoj proceni izostavljene neke vrste slamčica.

A Cres, koji je tada živeo u Vermontu, u trenutku utvrđivanja svoje procene nije imao pristup nijednom od ovih statističkih podataka, pogotovo kada je počinjao sa svojom kampanjom, koja je za cilj imala da ubedi restorane da im je isplativije da uvedu neobaveznu ponudu slamčica od automatskog deljenja slamčica. Pošto tada nije uspeo da nađe relevatne podatke, zvao je proizvođače.

Njegova kampanja protiv upotrebe slamčica naišla je na podršku lokalnih medija, kasnije i države, a dobila je i široku popularnost zbog teme i iznenađujućih brojki.

Ovaj dečak 2012. godine pokrenuo je saradnju s neprofitnom ekološkom organizacijom "Eco-Cycle" iz Kolorada i to mu je partnerstvo pomoglo u širenju njegove poruke.

Milo Cres, od jeseni maturant srednje škole na kraju se složio da je tačan broj potrošenih slamčica manje važan od same potrošnje i potvrdio da Amerikanci dnevno i godišnje troše daleko veću količinu slamčica od preporučene, prenosi "The New York Times".

 

Izvor: www.b92.com

Komentari

Ostavite komentar