/slikaFoto: Pexels
Zanimljivosti

Kako spriječiti suhoću grla nakon buđenja?

Buđenje sa suhim grlom nije ničija ideja ugodne jutarnje rutine, a osjećaj kuglica zaglavljenih u grlu je posve neugodan. Ali, prije nego što si dijagnostifikuješ bilo koju kombinaciju stanja na koje naiđeš tokom pretraživanja interneta u 2 sata ujutro, reći ćemo ti da suhoća grla nije opasan problem. Zapravo, suhoću grla mogu uzrokovati kvaliteta vazduha u tvom domu, temperatura doma i način na koji spavaš.


Je li normalno buditi se sa osjećajem suhoće u  grlu?

Buđenje sa suhim grlom zapravo je prilično često, posebno za ljude koji noću spavaju otvorenih usta. Suhoća grla postaje češća u jesen i zimu, jer grijanje noću može isušiti vazduh u sobi.

Kad noću dišeš, izdišeš vodenu paru i udišeš suh vazduh iz svog okruženja, što je generalno ono zbog čega se ujutro budiš suhog grla. A ako noću imaš tendenciju spavati otvorenih usta, grlo je osjetljivije, jer udišeš više suhog vazduha.

Suho grlo može biti iritantno, ali ne bi trebalo biti zabrinjavajuće. Ali ako imaš i simptome grlobolje, temperature ili problema s disanjem, vrijeme je da se obratiš doktoru. To može biti zabrinjavajući znak, posebno s obzirom na širenje COVID-19.

Kako spriječiti suhoću grla?

Spavanje sa ovlaživačem vazduha je idealan način za smanjenje suhoće grla, koja se javlja dok spavaš. Uz to, ispijanje toplog čaja sa medom prije spavanja, može zaštititi grlo od isušivanja.

Takođe, temperatura u sobi u kojoj spavaš neka bude manja nego u ostalim dijelovima kuće. Pred odlazak u krevet, sobu provjetri. Ukoliko vani nije prevelik minus, preporučuje se da tokom cijele noći prozor ostane minimalno otvoren, kako bi ulazio svjež vazduh tokom noći.

Pred spavanje je najbolje ugasiti izvore grijanja u sobi, koji isušuju vazduh. Spavanje u pretoploj sobi može uticati i na kvalitet spavanja i nivo odmornosti.

Ukoliko ipak ostaviš upaljen radijator, stavi preko njega mokre peškire, koji će spriječiti dodatno isušivanje vazduha. Vrata od sobe u ovom slučaju ostavi otvorena.

Posljednji savjet je da pored kreveta uvijek imaš čašu vode.

Izvor: ultra.ba

Komentari

Ostavite komentar