/slikaFoto: Dejan Milićević
Estrada

SAŠA MATIĆ O PROSLAVI NAJRADOSNIJEG PRAZNIKA: Ćerke smo naučili da Božić mora da se poštuje!

Božić je omiljeni praznik u domu folk pevača Saše Matića. Cela njegova porodica sa ushićenjem očekuje 7. januar i poštuju sve pravoslavne običaje. Saša je postio ceo post pred najradosniji praznik, a tako vaspitava i svoje naslednice. U intervjuu za Kurir pevač se prisetio perioda kad su on i njegov brat slavili Božić kao deca i objasnio kako se današnji dan obeležava u njihovoj kući.


Kako ste slavili Božić u detinjstvu, čega se sećate iz tog perioda? - Sećam se da smo kao klinci išli kod bake u kuću, kao položajnici. Jedino je bila muka što u to vreme nije bio raspust za ove praznike, pa smo morali baš rano da ustanemo i da prvo odemo do bake, pa onda u školu na časove. Ustajali smo u šest, umesto u pola osam. Bilo je baš veselo (smeh).

Vaša porodica i vi se baš radujete ovom prazniku? - Mnogo volim božićne rituale - i Badnji dan i veče. Ceo taj ritual je lep sam po sebi. Mi obično za Božić rano ustajemo i okupljamo se, pa nam dođu i neki prijatelji. Volim da neko dođe kod nas kući, nego da mi idemo negde.

Ove godine Božić slavimo u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, preporučuje se da se slavi u najužem krugu. Da li će to nešto promeniti vaše navike ili planove? - To se kod nas sve obično dešava spontano tog dana, pa ćemo videti. Nisam o tome još razmišljao. Ko nama čestita Božić, ja ga onda pozovem i onda se spontano okupimo.

Ko se najviše raduje prazniku? - Svi podjednako. I decu smo naučili da se božićni praznici maksimalno ispoštuju. Postio sam ceo božićni post. Svi smo porodično u duhu praznika.

Jedan od običaja za ovaj praznik je i lomljenje božićne česnice. Ko je dosad imao najviše sreće, pa je pronalazio paricu? - Dejan je češće dobijao novčić nego ja kad smo bili mali. Bio je srećnije ruke. A prošle godine je starija ćerka izvukla paricu, pa se mlađa naljutila (smeh). Nije bilo nameštaljki nikakvih (smeh). Videćemo kako će biti ove godine.

Šta biste poručili čitaocima Kurira? - Da praznike provedu u miru, zdravlju i veselju sa svojim porodicama. Nadam se da ćemo se uskoro svi vratiti normalnom životu i da će nam ova godina biti mnogo bolja od prethodne. To je najbitnije.


 

Izvor: Kurir.rs

Komentari

Ostavite komentar