/slikaFoto: Marina Pershina from Pixabay
Život

Prirodni lijek protiv alergije na polen

Proljeće, godišnje doba kome se gotovo svi raduju, ali za neke znači još jednu sezonu borbe sa alergijama. Srećom prirodni lijekovi imaju tu moć da stanu na kraj ovim tegobama.


Kijanje, svrab očiju, crvenilo i curenje nosa, samo su neki od neprijatnih simptoma alergije na polen. Njih često prati i zagušenje disajnih puteva, pritisak u sinusima, nadražajni kašalj i grebanje u grlu.

Moćna kopriva eliminiše tegobe
Ova ljekovita biljka već vijekovima se koristi u fitoterapiji. Listovi koprive između ostalog, sadrže prirodne blokatore koji sprečavaju proizvodnju histamina. Upravo zbog toga povoljno utiču na tegobe izazvane alergijskim reakcijama.

Najbolji način da se iskoriste sve prednosti i brojna ljekovita svojstva jeste korišćenje koprive na sledeći način:

Nekoliko svežih listova dodajte u 250 ml proključale vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a nakon toga procijedite. Ovaj napitak se pije 3 puta dnevno.

Osim kao napitak, ovaj lijek se može koristiti i za inhaliranje.

Treća opcija podrazumeva korišćenje ekstrakta (tinkture) koprive:

20 do 30 kapi promiješajte u vodi ili prirodnom soku. Pijte ovaj napitak jednom dnevno za prevenciju, a za ublažavanje već postojećih tegoba konzumirajte tri puta na dan.

Osim koprive, kao efikasno rešenje u borbi protiv alergije na polen se pokazao i sok od zove, kao i čaj od đumbira. Redovnom primjenom, značajno ćete ublažiti tegobe.

Izvor: nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar