/slikaFoto: Image by Werner Heiber from Pixabay
Život

Ishrana utiče na mušku plodnost

Naučnici već godinama pokušavaju da spriječe zabrinjavajući trend opadanja kvaliteta sperme kod muškaraca i probleme sa plodnošću.


Rađena su razna istraživanja kako bi se utvrdila veza između navika u ishrani i kvaliteta sperme, tačnije naučnici su pokušali da saznaju da li uzimanje vitamina ima bilo kakvog uticaja na kvalitet sperme.

Rezultati su pokazali da je kvalitetnija sperma bila kod muškaraca koji su jeli više voća i povrća (više vitamina, folne kiseline, vlakana, a manje bjelančevina i masti) nego kod onih koji nisu mnogo vodili računa o ishrani.

Takođe, primjećeno je poboljšanje u koncentraciji, pokretljivosti i morfologiji sperme kod muškaraca čija je ishrana bila bogata beta karotenom, luteinom, likopenom, selenom i vitaminima koji se nalaze u citrusnom voću, špinatu, lubenici...

Pravilna ishrana je prije svega važna zbog toga što određene namirnice snižavaju krvni pritisak, jer je visok pritisak najveći neprijatelj potencije kod muškaraca.

Takođe, problemi sa prostatom, povišen holesterol, loša cirkulacija mogu da utiču na kvalitet sperme, pa je prvenstveno zbog svega toga važno voditi računa o tome kako se hranite.

Čašica – dvije alkohola dnevno ne utiče direktno na potenciju, ali vremenom konzumiranje alkohola može da dovede do visokog pritiska. Isto važi i za crveno meso, masnu hranu...

8 super namirnica za bolju spermu:

1. Losos

Losos sadrži omega 3 masne kiseline koje pomaže u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. Takođe, ova riba dugoročno obezbjeđuje potrebnu energiju i poboljšava kvalitet sperme.

2. Lubenica

Lubenica, ali i dinja sadrže velike količine antioksidanasa koji su izuzetno značajni. Takođe, naučnici su otkrili da lubenica sadrži materije koje na krvne sudove djeluju slično kao vijagra i povećava seksualnu želju.

3. Paradajz

Paradajz je bogat likopenom koji, kako se pokazalo, smanjuje rizik od raka prostate, a zdrava prostata pomaže stvaranju kvalitetne sperme.

4. Niskokalorično mlijeko ili jogurt

Mlijeko i jogurt su bogati kalcijumom i kalijumom, koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju, koja je takođe od velikog značaja za poboljšanje plodnosti.

5. Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline, brusnica sadrže najveću moguću koncentraciju antioksidanata koji se mogu naći u namirnicama. Takođe, bobičasto voće sprečava oštećenja arterija.

6. Mahunarke

Pasulj, grašak, boranija prvenstveno utiču na smanjenje holesterola. Takođe, visok pritisak, koji značajno utiče na potenciju, se snižava za 8 do 10 % ako redovno konzumirate samo pola šolje mahunarki dnevno.

7. Ovas

Vlakna koje sadrži ovas utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola.

8. Začini

Bijeli luk, cimet, origano značajno utiču na potenciju i uglavnom se koriste kao začini raznih jela.

Izvor: nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar