/slikaFoto: Image by Niek Verlaan from Pixabay
Život

Seks poze koje umanjuju stres, za jednu vjerovatno nikad niste čuli

Argument da zapravo sve poze u seksu tjeraju stres i tjeskobu je sasvim na mjestu, ali stručnjaci tvrde da ovih šest poza to čini bolje od drugih. Osim toga, omogućuju i veću povezanost s partnerom.


Yab Yum
"Ova poza inspirisana tantričkim seksom omogućava partnerima da se fokusiraju jedno na drugo, što samo po sebi ublažava stres", kaže seksolog dr Kerol Kvin.

Partner sjedne prekrštenih nogu, dok mu partnerka sjedne u krilo okrenuta prema njemu te ga nogama 'obgrli' oko donjeg dijela leđa. Oba partnera se zagrle rukama i 'akcija' može početi.

Poza je dobra za žene jer mogu kontrolisati penetraciju, a i penis će najviše stimulisati najosjetljiviji dio vagine.

"Yab Yum može biti izrazito moćan ako partneri sinkronizuju svoje disanje i gledaju se u oči. Dodavanje tih elemenata vas usporava i fokusira na užitak pa se nesmetano možete opustiti u ovoj izrazito intimnoj pozi", zaključila je dr Kvin.

Pseća poza
U ovoj pozi obično muškarac sve radi, a partnerka se može prepustiti uživanju i opuštanju.

"Ova animalna poza odličan je način za ispucavanje nakon stresnog dana. 'Zove' vas na čupanje, glasne uzdahe i potpuno otpuštanje strasti. Ne bojte se sasvim prepustiti svojim nagonima i vidjećete da će sav stres i tjeskoba jednostavno nestati", savjetuje seks trene Kara Kovač iz Njujorka.

Kašika i spavanje
Nije teško zaspati nakon seksa u 'kašika pozi', a što bolje tjera stres i tjeskobu od uživanja u seksu i spavanja.

"Kada ste u pozi kašike nema pritiska da morate održavati neku komplikovanu pozu. Ta poza je kao stvorena za lijeni seks bez ikakvog pritiska jer u njoj zapravo partneri leže i maze se uz minimalne kretnje", objašnjava stručnjakinja za seks Kajla Lords i savjetuje da se u toj pozi samo koncentrišete na dodire partnera te da ne mislite na ništa drugo.

Zmija
U ovoj pozi partnerka leži na stomaku sasvim raširena na krevetu, a partner se legne na nju i penetrira otpozadi. Uz toliko dodira kože u ovoj pozi stres i tjeskoba brzo će nestati.

"Obratite pažnju da vam se cijela tijela dodiruju te da osjetite svaki centimetar tijela ispod ili iznad vas. Fokusiranje na fizički dodir održaće vaše misli u trenutku te nećete misliti na izvore stresa i tjeskobe. S obzirom da su vam tijela tako pritisnuta jedno na drugo, možda će vam biti teško stimulisati klitoris, ali zato si možete pomoći vibratorom", rekla je seksolog dr Džes Orajli iz Toronta.

Ljuljačka
Sjednite licem jedno prema drugom i približite se toliko da može doći do penetracije. Noge držite raširenim i rukama se oslonite o pod. Nakon što partner penetrira u partnerku, kretnje trebaju biti kao da se nalazite u ljuljački, a osjećaj će biti još bolji ako održavate kontakt očima i uskladite disanje.

Kako su tijela partnera jako blizu, penetracija je kraća i kontrolisana te vodi intenzivnim i moćnim osjećajima.

"Ovo je snažno iskustvo, a i već su mnoga istraživanja pokazala vezu između kontakta očima i ispuštanja oksitocina, koji pojačava osjećaj ljubavi", objasnila je dr Orajli.

Duboka misionarska poza
Misionarska poza ima reputaciju da je dosadna, ali može biti jedna od najopuštajućih poza te omogućava puno veće emocionalno povezivanje s partnerom od mnogih drugih poza.

Stručnjak za seks Lorel Haus savjetuje da sve vrijeme održavate kontakt očima te da partner pokuša svaki put penetrirati što dublje.

"Ljubite se cijelo vrijeme, šapćite na uho, dopustite sebi da budete ranjivi i odjednom će se ova poza pretvoriti u jedno od najintimnijih iskustava koje ste imali u seksu. Osim toga, i orgazam će biti puno jači", rekla je Haus i dodala da je bonus što se u ovoj pozi ne trebate brinuti kako vam izgledaju guza ili trbuh.

Izvor: nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar