/slikaFoto: Image by stokpic from Pixabay
Život

I muškarci glume orgazam, ali zašto to rade?

Žene mogu odglumiti orgazam i ponekad to čine maestralno. Prisjetite se Meg Rajan u filmu 'Kad je Hari sreo Sali' - za stolom, dok ručaju u "Katz's Deliu" na Menhetnu, posvađali su se oko toga mogu li muškarci prepoznati kad se žena pretvara da je doživjela orgazam, pa Sali izvede živopisnu scenu glumeći orgazam pred svima u restoranu, kako bi pokazala koliko lažni orgazam može biti realan.


Prizor završava tako što Sali nastavlja jesti kao da se ništa nije dogodilo, a gost za stolom do njihovog koji se spremao naručiti kaže: 'Ja bih isto ono što ona jede'.

Čak i u najintimnijem okruženju ženski orgazam obično nema spoljašnjih znakova koji se ne bi mogli odglumiti. Dok neke žene ejakuliraju tokom orgazama, većina to ne doživljava. Unutrašnji znakovi ženskog orgazma takođe se u velikoj mjeri mogu kontrolisati. Žene mogu kontrolisati mišiće u vagini, a donekle i rektum. To im omogućava simulaciju orgazma, kako onih unutrašnjih, manje vidljivih, tako i onih vanjskih, vrlo očiglednih znakova, piše psiholog dr Berit Brogard na "Psychology Today".

Zašto bi žene to radile?
Razlozi su različiti. Dok neke fizički hipersenzibilne žene mogu postići orgazam nakon vrlo lagane stimulacije ili uzbuđenja, drugima je puno teže postići vrhunac, a uprkos tome žele odati utisak da ih je partner zadovoljio. Druge jednostavno žele da 'natezanje' završi.

Ali manje je poznata činjenica da i muškarci lažiraju orgazam. Muški orgazmi su obično vrlo vidljivi. Vrlo čest znak muškog orgazma je ejakulacija, što se ne može odglumiti.

Istraživanja o muškarcima koji glume orgazam su rijetka. Samo je nekoliko studija posebno proučilo ovo pitanje.

Zašto to muškarci rade?
U studiji iz 2010. godine, psiholozi Šarlin L. Muehlenhard i Šina K. Šipi zamolili su 180 muškaraca i 101 studentkinju da ispune anonimni upitnik u kojem su odgovarali na pitanje koliko često lažiraju orgazam, ako ga lažiraju.

Među učesnicima koji su imali polne odnose, gotovo 30 odsto muškaraca prijavilo je lažni orgazam, u poređenju sa 67 odsto žena. Iako je većina izvijestila da je lažirala orgazam tokom polno-vaginalnog odnosa, neki su ga lažirali i tokom oralnog seksa, ručne stimulacije ili seksa putem Zooma.

Učesnici studije odgovarali su na pitanja o razlozima. Uobičajeni odgovor i među muškarcima i među ženama bio je da su lažirali jer su htjeli da seks završi, nisu željeli povrijediti osjećaje svog ljubavnika ili su željeli stvoriti utisak da im partner može ugoditi.

Istraživači pretpostavljaju da heteroseksualne osobe glume orgazme jer prate hetero-normativni seksualni scenario - muškarac upoznaje ženu, slažu se oko toga da će voditi ljubav, muškarac navede ženu da svrši, pa onda svrši sam. Pretvarajući se da su doživjeli orgazam, heteroseksualci jednostavno ispunjavaju ta očekivanja. Ostaje nejasno čine li to homoseksualci i queer osobe koje lažiraju orgazam zato što prate sličan scenario.

Studija iz 2016. godine koju su proveli psiholozi Lea J. Seguin i Robin R. Milhausen ispitivala je u kojoj mjeri muškarci lažiraju orgazam. Uključili su 230 muškaraca u dobi od 18 do 29 godina, koji su izvijestili da su se barem jednom pretvarali da su doživjeli orgazam sa svojom trenutnim partnerkom. Zatim su popunili upitnik u kojem se pokazalo da su su orgazam lažirali otprilike u jednom od četiri seksualna susreta, uglavnom tokom polnog odnosa.

Nijedna studija ne nudi uvid u to kako su muškarci sposobni lažirati orgazam. Ali vjerovatno se svodi na činjenicu da količina sjemena tokom ejakulacije izuzetno varira među pojedincima i zavisi oa trenutka u polnom činu.

Faktori koji mogu uticati na količinu sjemena uključuju fizičku spremu muškarca, doba dana, partnera s kojim je, koliko alkohola je popio, te je li nedavno ejakulirao. Budući da količina sperme koja se izbacuje tokom 'pravog' orgazma može biti i minimalna, moguće je da partnerka ne može uvijek znati je li došlo do ejakulacije tokom odnosa. Međutim, donekle je tajna kako bi se ejakulacija mogla uvjerljivo simulirati tokom oralnog seksa ili ručne stimulacije.

Bez obzira na to kako se muškarci izvlače pretvarajući se da imaju orgazam, istina je da to čine. Vrijedno je žaljenja to što se toliko njih osjeća pod pritiskom da ga moraju lažirati tokom onoga što bi trebalo biti jedno od najugodnijih iskustava s partnerkom. Možda osvještavanje činjenice da i muškarci mogu glumiti u krevetu može pomoći i muškarcima i ženama da budu iskreniji prema svojim seksualnim partnerima.

Izvor: nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar