/slikaFoto: Pixabay
Život

Zašto nije dobro da pijete kafu nakon besane noći

Većina nas je bar jednom posegnula za šoljom kafe nakon noći lošeg sna. Ta navika nije rijetkost, ali zapravo nema pozitivnih posljedica kao što smo mislili i neće nam pomoći da taj san nadoknadimo, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u "Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory & Cognition".


Kada ne spavamo dovoljno, to može imati veliki uticaj na naše kognitivne sposobnosti, čineći ostatak dana izazovnim i težim. Budući da nam kafa i druga pića s kofeinom često služe kako bi nas razbudili kad smo umorni, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu željeli su da saznaju koliko dobro kofein zapravo djeluje protiv neadekvatnom spavanju.

Kako piše MindBodyGreen, tim je pregledao preko 275 osoba koje su prošle bez sna, ali su konzumirale kofein.

Učesnici su konzumirali dvije šolje kafe, odnosno oko 200 miligrama kofeina. Zatim je od učesnika u istraživanju zatraženo da izvrše osnovni zadatak i izazovniji zadatak s više koraka koje je trebalo završiti određenim redoslijedom, bez preskakanja ili ponavljanja koraka.

Naučni tim je učio da nedovoljno spavanja pogoršava ukupnu efikasnost u oba kognitivna zadatka, a kofein nije bio dovoljan da pomogne učesnicima da se razbude kako bi izvršili zadatke. Iako se činilo da pomalo pomaže u najosnovnijim zadacima, isto se ne bi moglo reći za one teže.

Dr Kimberli Fen napomenula je u izvještaju:

"Iako se ljudi mogu osjećati kao da se kofeinom mogu boriti protiv nedostatka sna, njihova efikanost na zadacima višeg nivoa vjerovatno će i dalje biti narušeni. To je jedan od mnogih razloga zašto nedovoljno sna tokom dužeg vremenskog perioda može biti štetno."

Čak i ako vam kofein može pomoći da ostanete budni, ona dodaje da kofein ne čini previše za ublažavanje proceduralnih grešaka koje mogu uzrokovati stvari poput medicinskih grešaka i automobilskih nesreća.

Izvor: nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar