/slikaFoto: Pixabay
Život

Grčka objavila novi uslov za ulazak u zemlju

I ove subote Grčka je objavila nove uslove za ulazak u tu zemlju, a za državljane Srbije važi jedno novo pravilo.


Naime, sada potvrda o preležanoj infekciji kovida 19 ne smije biti starija od šest mjeseci.

Do sada je važilo da ukoliko nemate potvrdu o vakciniciji, nemate PCR ili antigenski test, granicu možete preći sa potvrdom o preležanoj koroni kojja može biti najmanje stara dva mjeseca, a najviše devet mjeseci.

Međutim, ovo pravilo je promijenjeno danas, tako da sada važi da ova potvrda može biti najmanje stara 30 dana, a najviše 180, odnosno šest mjeseci, objavljeno je na travel.gr.

Prije dvije nedjelje smo dobili olakšicu kao zemlja koja je na "zelenoj listi" da možemo preko granice i sa negativnim antigenskim testom. Ovo predstavlja veliku, pre svega, finansijsku olakšicu za srpske turiste s obzirom na to da PCR test košta 9.000 dinara, dok antigenski 3.500.

Takođe, djeca uzrasta do 12 godina ne moraju da rade ove testove ukoliko dolaze iz zemalja koje su u zelenoj zoni kao što je Srbija.

Podsjetimo, osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dvije doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cijepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak.

S obzirom na to da je ranije potpisan sporazum između Grčke i Srbije, to su sve vakcine koje su dostupne u našoj zemlji, priznate i prilikom ulaska u Grčku - Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik V.

Takođe, za ulazak u Grčku potrebno je popuniti PLF formular.

Izvor: nezavisne.com

Komentari

Ostavite komentar