/slikaFoto: JELENA S. SPASIĆ; Kurir, Printscreen
Estrada

Dom gde je odrastao Toma skroz ZAPUŠTEN, a u dvorištu 4 ORAHA simbolizuju OVO! (FOTO)

Dom pokojnog Tome Zdravkovića više niko ne posećuje, sve je oronulo u guste granje i zeleno šiblje. Najveći boem i muzička legenda Toma Zdravković bio je nadaleko poznat, a rodno mesto Pečenjevac nikada nije zaboravio. Kuća je urasla u zeleno šiblje, a četiri oraha koje je posadio Tomin otac za četiri sina Ivana, Acu, Novicu i Tomu odolevaju vremenu.


Pečenjevce. Na desetak kilometara od Leskovca. Najpoznatije baš po Tomi Zdravkoviću. Jeste da je Toma rođen 1938. u Aleksincu, ali ga ni pamtio nije jer njegov otac pred sam Drugi svetski rat reši da se s porodicom vrati u rodno Pečenjevce. A tamo je danas ruinirana kućica zarasla u korov, ali i živa sećanja na slavnog zemljaka.




Toma je u rodni kraj dolazio retko i uvek na dan-dva, ali kad dođe, svima lepo - kockarima, kurvama, gazdama kafana, prodavcima. Svi su trljali ruke. A posebno je voleo sirotinju. Jer i sam je bio puka sirotinja. U školu je krenuo obučen u prteni džak, s prorezanim rupama da provuče ruke, priča nam Vladeta Zdravković (60), čiji otac Miodrag beše najbolji dug legendarnog Tome Zdravkovića.

Izvor: kurir.rs

Komentari

Ostavite komentar